Salat med eple og nøtter © 52moreyears.com

Annonse

3 deilige høstretter med nøtter

Nøtter er en fin måte å piffe opp maten på. Nøtter fra Den Lille Nøttefabrikken gir tekstur, krunsj og god smak til mange forskjellige retter.

Nøtter er en utrolig fin måte å få i seg bra energi og sunt fett på. Spesielt nøtter uten for mye salt og olje er både bra for kroppen, og smaker godt.

Utover å spise nøtter som snacks er det veldig fint å bruke i matlaging. Cashewnøtter og valnøtter, for eksempel, passer i nesten alle salater. Både cashewnøtter og peanøtter er også fine nøtter å bruke i mer asiatiskinspirert mat, som thaimat og wok-retter. Og pinjekjerner, som man vanligvis bruker i pesto kan byttes ut med både valnøtter, solsikkefrø og pistasjenøtter.

null

Cashewnøttsmør

Ingredienser, til 1 krukke:

2 poser usaltede cashewnøtter fra Den Lille Nøttefabrikken

Tilberedning:

Ha posene med nøtter i en stavmikser med lokk. La nøttene mikses helt til du har et nøttesmør. Først blir nøttene til mel, og deretter vil det sakte men sikkert bli til smør. Jo lenger du lar bladet gå rundt jo mer kremet blir smøret. Når smøret er ferdig har du det over på en krukke eller et glass og oppbevarer det i kjøleskapet.

Helt perfekt på brødskiva til frokost eller som mellommåltid; både sunt og supergodt. Tips er å ha det på rugbrød og toppe smøret med friske bær eller syltetøy. For eksempel plommesyltetøy.

null

Grønnkålsalat med eple og ristede nøtter

Ingredienser, 1-2 personer:

  • 1/2 pose oppkuttet grønnkål
  • 1 norsk eple
  • 1 avokado
  • Vellagret parmesanost
  • Saften av 1/4 sitron
  • Extra virgin olivenolje
  • Chiliflakes
  • Spesial Usaltet fra Den Lille Nøttefabrikken

Tilbereding: Legg grønnkål på et stort fat. Gni inn sitronsaft og olivenolje med hendene, så grønnkålen blir marinert mens du gjør klar resten av ingrediensene. Sett ovnen på 200 grader. Hell nøttene ut av posen og legg de på en stekeplate. La de ristes i ovnen i ca 5 minutter; pass på så de ikke brenner seg. Kutt eplet i tynne skiver, det samme med avokado. Spre epleskiver utover salaten og legg en halv avokado i midten. Ønsker du en hel legger du bare den andre halve ved siden av. Rasp vellagret parmesanost over salaten. Strø litt chiliflakes på avokadoen og dryss til slutt over de ristede mandlene.

Server salaten som en lunsj med godt brød til, eller ved siden av kjøtt/ fisk til middag.

null

Bakte gulrøtter med soyasaus, smør og ristede nøtter

Ingredienser, til 2 pers:

  • 3 - 4 gulrøtter (avhengig av størrelse)
  • 3 toppede teskjeer smør
  • En klunk soyasaus
  • 1/4 mango
  • 1 god neve (ca 50 gram) nøtter fra posen Nøttefrutti fra Den Lille Nøttefabrikken
  • Koriander
  • 1/2 rød chili

Tilberedning:

Kutt gulrøttene i staver. (4 biter pr gulrot) Sett ovnen på 225 grader. Legg gulrotstavene på et aluminiumfolie ark på en stekeplate. Vend gulrøttene inn smør og soyasaus, og la de steke i ca 20-25 minutter. Litt avhengig av om du ønsker at gulrøttene skal være helt gjennomkokt- eller ikke. Uansett skal de få en fin liten stekekant. Når gulrøttene er ferdig legger du de på et fat, og så har du oppkuttet mango, ristede cashewnøtter og peanøtter, og 1/2 oppkuttet fersk chili. (Nøttene rister du enkelt i ovnen i et par minutter). Dryss over frisk koriander til slutt og server.

Denne retten er perfekt ved siden av for eksempel indrefilet av svin, eller som en vegetarrett blant flere retter.

Disse smaksrike nøttene fra Den Lille Nøttefabrikken passer perfekt til mat:

null