© Getty

Avokado

Superfrukten avokado er full av sunne fettsyrer og mineraler, og er noe av det sunneste du kan spise. Den kan brukes til nesten alt og smaker mildt og mykt.

Det er ikke mange år siden avokadoen var et ukjent fenomen blant nordmenn. Men nå er Norge faktisk det landet i Europa som spiser det mest. Avokado er en frukt som opprinnelig kommer fra Mellom-Amerika, men den blir ofte oppfattet som en grønnsak fordi den verken er søt eller inneholder fruktsyre.

Avokado er en veldig fet frukt, men fettet er av typen umettet fett som er kjempebra for hjertet. I tillegg inneholder den store mengder kostfiber som reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer og forstoppelse. Den er bra for vekta fordi fiber metter godt, og den er full av kalium og vitaminer. Så spis avokado!

Måter å bruke avokado

Det de fleste kanskje forbinder avokado med er guacamole, en kremet dipp fra det meksicanske kjøkkenet. Men det finnes utallige måter å bruke fruken på. Den er et fint alternativ til smør, eller kan brukes som pålegg alene. Den kan bakes i ovnen, og brukes i både smoothier og kaker. Avokado er et must i salater, og passer godt til reker og sushi. Du kan til og med lage ansiktsmaske av frukten. Ja, den kan egentlig brukes til alt.

Slik sjekker du om avokadoen er moden

Det kan være en utfordring å finne gode avokadoer i butikken. Hvor kjedelig er det ikke å komme hjem med en avokado som er kart eller overmoden? Men det finnes måter du kan sjekke om den er perfekt på. Klem forsiktig øverst, da skal den gi litt etter. Eller du kan ta av stilken på toppen, er den moden skal fargen på hullet under være grønn.

Avokadoen har ikke så lang levetid, så oppbevar den i kjøleskapet om du ikke skal bruke den med en gang. Da holder den lenger.