Kakaopulver og mørk sjokolade er proppfulle av plantestoffer som polyfenoler og katekiner som er bra for kroppen. © Getty Images
Sunt

Dette er verdens sunneste stoff

Gjør deg lykkelig, er bra for hjertet og smaker utrolig godt!

Spis mørk sjokolade hver dag

Har du noen ganger lurt på hvor den euforiske følelsen kommer fra når du putter en bit fyldig Valrhona sjokolade i munnen?

Det er lykkestoffet serotonin som blir frigjort i kroppen din!

Rå kakao som finnes i mørk sjokolade inneholder stoffer som gir oss en følelsen av lykke og forelskelse når vi spiser det. Som om det ikke skulle være nok, er det også utrolig sunt!

Faktisk så sunt at du kan spise det hver dag, ifølge Taras lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand.

<description>
Sjokolade er nydelig, men kun den mørke vil gjøre deg godt! FOTO: Getty

Sjokolade på resept

– Ifølge forskere er forekomsten av høyt blodtrykk, åreforkalkning, diabetes type 2 og hjerte-karsykdom oppsiktsvekkende lav, hos de kakaodrikkende Kuna-indianerne. Kakaopulver og mørk sjokolade er proppfulle av plantestoffer som polyfenoler og katekiner som er bra for kroppen, forklarer Nordstrand.

– Det beskytter deg mot hjerte-karsykdom, bedrer insulinfølsomheten, demper blodsukkertoppene, senker insulinbølgene og reduserer risikoen for å utvikle diabetes type 2.

Nordstrands anbefaling for deg som vil få i deg akkurat nok av den deilige sjokoladen er 20-30 gram mørk sjokolade hver dag.

– Men husk at sjokoladen må være mørk - med minst 80% kakaoinnhold for å gi helsegevinster!

<description>
Nyt mørk sjokolade med god samvittighet, mener lege Berit Nordstrand. FOTO: Mats Widén / Getty

Antioksidanter og andre sunne stoff

– Når kakaoen spises i rå, ubehandlet form er det den sunneste matvaren i verden, blant annet fordi bønnene inneholder store mengder antioksidanter, forklarer dessertkokk Pavel Pavlov.

Han viser frem en håndfull tørkede kakaobønner han har tatt med seg på sjokoladekurs under Gladmat i Stavanger. Pavlov brekker dem opp og avslører hva som ligger inni - små biter som kalles "nibs".

<description>
Kakaonibs er tørket og ubehandlet sjokolade, den vil ikke smelte før den er behandlet. FOTO: Martin Larsen/Gladmat

Sammen med det norske kokkelandslaget har Pavlov vunnet to gull og en bronse for sine dessert-ferdigheter. Han har over 10 års erfaring fra bransjen, og har jobbet mye med sjokolade - både mørk og lys.

– Lys og hvit sjokolade er derimot bare fett og sukker, forklarer Pavlov.

– Disse kan det hende mange synes rå kakao og mørk sjokolade smaker litt bittert, men det er en tilvenningssak, sier dessertkokken.

Det er viktig å merke seg at de sunne kakaobønnene er ikke ensbetydende med den melkesjokoladen vi kjøper i butikken.

VISSTE DU AT: Også kaffe, rødvin og grønn te inneholder antioksidanter, men forskere har bevist at en kopp kakao inneholder dobbelt så mange antioksidanter som et glass rødvin.

Kakaobønnenes helsefremmende egenskaper kommer best frem når den helst spises som kakaonibs eller organisk kakaopulver. Dette fås kjøpt i helsekostbutikker.