Kål

En av de sentrale ingrediensene i et sunt kosthold er kålen, som i alle former strutter av helsebringende næringsstoffer.

Når det er snakk om sunne råvarer, er de fleste eksperter enige om at kål er en av naturens største suksesser. Bak den litt bitre smaken skjuler det seg et hav av viktige næringsstoffer som blant annet styrker immunforsvaret, holder tarmene i toppform og styrker ledd og sener. Vil du gjøre én bra (og enkel) ting for helsa, så gjør det til en vane å spise kål – gjerne daglig og i store mengder.

SPISSKÅL

Ved siden av de kraftigere kåltypene imponerer kanskje ikke spisskålen så veldig. Dens primære fortrinn er at den har en mild smak og konsistens, og tross alt inneholder fem ganger så mange antioksidanter som isbergsalaten som den ofte erstatter.

RØDKÅL

Den ser flott ut, og både smaken og helsegevinstene er bra takket være masse fiber og kraftige plantestoffer. Undersøkelser har påvist halvert risiko for å få brystkreft hos kvinner som spiser mye rødkål, sammenlignet med dem som ikke spiser den. Men ikke velg den konserverte rødkålen, for den er full av sukker.

ROSENKÅL

Rosenkålen er kanskje den mest potente kålen av alle. En av dens styrker er innholdet av gunstige isotiocyanater. Spesiell oppmerksomhet tiltrekker stoffet glukosinolater seg, for når du tygger rosenkålen, omdanner enzymer det til det noe mer kjente stoffet sulforafan, som potensielt kan forebygge hjerte- og kar-sykdommer.

SAVOYKÅL

Store mengder C-vitamin sammen med en god dose betakaroten, er med på å gi kålen meget positiv innvirkning på immunforsvaret. I tillegg gjør det lave kaloriinnholdet og mengden med kostfiber den til super slankemat. Finhakket egner spesielt de indre bladene seg fremragende til råkostsalater, hvor de fyller opp uten å gi mange kalorier.

SVARTKÅL

Svartkålen har samme kvaliteter som brokkoli og rosenkål. Det gjelder også tendensen til å skape luft i tarmen. Trøst deg med at det er verst i starten. Etter noen uker har tarmsystemet vent seg til kålen, og luftdannelsen reduseres. Det hjelper også å fryse kålen ned et par dager eller varmebehandle den.

GRØNNKÅL

Innholdet av kostfiber er skyhøyt. Det sikrer metthet og god fordøyelse. Langsiktig kan fibrene være med på å holde kolesteroltallet nede og beskytte mot enkelte kreftformer. Grønnkålen bugner også av C-vitamin, store mengder betakaroten og kalsium, som styrker skjelettet.

HVITKÅL

La deg ikke lure av den bleke fargen, for hvitkålen skjuler masse antioksidanter med så fargerike navn som isotiocyanater og indoler. Den har et ganske lavt kaloriinnhold og så mye C-vitamin at en vanlig porsjon dekker hele dagsbehovet ditt.

BROKKOLI

Hvis du ser nærmere på en bukett brokkoli, er det ikke vanskelig å forstå hvorfor den er stappfull med mikroskopiske plantestoffer: De utallige små toppene og forgreningene i brokkoliens buketter gir den en stor overflate. Det er nettopp her på overflaten de fleste sunne plantestoffene skjuler seg. Gram for gram får du derfor langt flere plantestoffer fra brokkoli enn fra grønnsaker med jevnere overflate.

<description>
<title>