Små frø: Chia, sesam, solsikke, quinoa og psyllium er sunt og godt for kroppen © Getty Images

Naturlig glutenfritt: frø

Er du nysgjerrig på de mange frøsortene i butikken? Her er Tara Måltids store frø-guide!

De er naturlig glutenfrie, en karbohydratkilde som gjør kroppen din godt og som er perfekt for deg som er opptatt av å minske karbohydratinntaket. Men hva er hva? – Taras kostholdsrådgiver Ulrika Davidsson guider deg gjennom frøjungelen!

<description>
Ulrika Davidsson

Frø er en fiberkilde i likhet med frukt og bær, havre, grovt brød, mel og gryn. De er glutenfrie, og man kan i dag få kjøpt frømel som kan brukes i glutenfrie bakervarer, noe som er en fordel.

(Frømel inneholder nesten ingen karbohydrater, og passer derfor alle som følger en lavkarbodiett som GI, paleo eller LCHF).

TIPS: Alle frø bør legges i bløt før de brukes, for å bli kvitt fytinsyren som sitter i skallet!

Fytinsyre en enzymblokker som gjør at kroppen har vanskelig for å oppta mineraler fra det vi spiser. Ved å bløtlegge nøtter og frø kan man oppta næringen i dem, og de blir lettere å fordøye for magen og tarmene.

Slik gjør du: Skyll frøene og legg dem i en bolle. Hell over romtemperert vann slik at frøene blir dekket, og ha i litt havsalt. Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle slik at frøene kan «puste».

Bløtlegg alle typer frø i ca. 8 timer (et unntak er solsikkefrø som bare trenger 2 timer) eller over natten. Hell av vannet i et dørslag, skyll frøene og la dem tørke på et kjøkkenhåndkle.

<description>
Chiafrø FOTO: Getty

7 typer frø du bør vite om

  • Chiafrø er populær supermat og et høyt innhold av alfa-lanolinsyre, som kroppen ikke selv kan produsere. Å spise chia kan gi deg bedre hormonell balanse. Frøene virker anti-inflammatoriske i kroppen og inneholder mye protein.

Hvor mye? Anbefalt daglig dose er rundt 2 spiseskjeer.

  • Linfrø har et høyt fiberinnhold som kan brukes mot treg mage. Bland hele frø i mysli, grøt eller brøddeig. Knuste linfrø hjelper kroppen til å oppta de fettløselige vitaminene A, D, E og K. De er gode i smoothier, i grøten og i brøddeigen.

Hvor mye? Ikke spis mer enn 2 ss hele linfrø om dagen, og 1 ss knuste. Knuste linfrø inneholder stoffet cyanid, som kan være giftig i større doser.

  • Solsikkefrø inneholder sunne B-vitaminer og mineraler. Smaker best når de stekes i en tørr panne med litt havsalt. Nytes som snacks eller i grøt, mysli eller i brøddeigen. Smaker sprøtt og godt på eplekake!

Hvor mye? Noen frø holder fordi solsikkefrø inneholder mye omega-6 som vi lett kan få i oss for mye av.

  • Gresskarfrø er proteinkongen og er rikt på omega-3 og viktige mineraler. De har en litt nøtteaktig smak. Stek dem gjerne i tørr panne og strø over salater eller laksefilet. Også gode i brøddeigen eller i frokostblanding.

Hvor mye? Ingen begrensninger.

<description>
Psylliumfrø FOTO: Getty

  • Psylliumfrø/loppefrø er små, svarte frø med mye fiber som kan strøs over det meste. Brukes på frokostblandingen eller i yoghurten for å holde magen i godlage.

Hvor mye? 2 teskjeer i 1 dl vann daglig får i gang fordøyelsen.

  • Fiberhusk/psyllium husk er psylliumfrøets skall og danner geléaktige fibrer i væske. Smører og beskytter tarmveggene, gir metthetsfølelse, senker GI-verdien i maten og påvirker kolesterolnivået positivt. Brukes på pizza, kan erstatte hvetemel.

Hvor mye? Begynn med 1–2 spiseskjeer og øk forsiktig.

  • Sesamfrø finnes hvite og svarte og som mel. Passer utmerket til panering eller som paibunn, inneholder mye fett og kalsium. Frøene kan brukes som erstatning for strøbrød, som strø over laks eller kylling og i wok-retter. Hvis du lager dine egne energibarer, kan du med fordel bruke sesamfrø i dem.

Hvor mye? Ingen spesiell begrensning.