Cronut

Den magiske krysningen mellom croissant og donut. © Magnus Skoglöf/Allt om mat
Gjester

Dag 1:

Denne oppskriften gir 18 cronuts.
1
Bland vann og melk. Smuldre i gjæren og rør til den er oppløst. Tilsett mel, sukker og salt og jobb det til en fast deig. Elt den i ca. 10 min. i en kjøkkenmaskin.
2
Legg deigen over i en oljet bake­bolle, dekk til og la heve i ca. 2 timer på benken.
3
Slå deigen ned i bollen og la den stå kjølig i ca. 8 timer. Trykk den ev. ned en gang til hvis den heves.
4
Lag vaniljekremen: Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Kok opp melk, fløte, vaniljestang og -frø. Visp inn maisstivelse rørt ut i litt kaldt vann, og kok opp.
5
Visp inn eggeplommer og ta kasserollen av platen. Visp kraftig og la kremen avkjøle.
6
Oppbevar i kjøleskap til neste dag.

Dag 2:

1
Ha deigen over på melet arbeidsbenk. Trykk deigen ned litt og skjær et kryss i midten.
2
Dra ut fire deigfliker og kjevle dem. Kjevle deigen til en firkant, ca. 30x30 cm. Skjær det kalde smøret i skiver og legg dem på midten av deigen. Brett de fire hjørnene over smøret slik at du får en ny, mindre firkant. Sørg for at smøret er helt dekket av deig.
3
Kjevle deigen ut til et rektangel på 40x70 cm. Børst bort melet på benken og brett langsidene av deigen inn mot midten slik at du får en tredobbel deig. Pakk deigen inn i plastfolie, og la den hvile kjølig i 30 min.
4
Kjevle ut deigen til et rektangel, ca. 40x70 cm. Brett deigen trippelt igjen fra langsiden, og la den hvile i ytterligere 30 min. i plastfolie. Gjenta prosedyren to ganger til.
5
Kjevle ut deigen for siste gang til en 1 cm tykk plate. Ta ut sirkler, ca. 6 cm i diameter, med et lite hull i midten, ca. 1 cm i diameter. La ringene heve i ca. 10 min. Varm opp oljen til ca. 180 °C. Kontroller gjerne temperaturen med et termometer. Friter cronutsene i 1-2 min. på hver side, til de har blåst seg opp og er gylne og fine i fargen.
6
Ta opp cronutsene med hullsleiv og la dem renne av på kjøkkenpapir. Rull dem i sukker med en gang. Ha vaniljekremen i en spøytepose, gjerne med en liten tut. Trykk spissen på tuten inn i cronuten og sprøyt inn krem 3-4 steder. Det kan være litt vanskelig, men vær bestemt og press inn spissen på tuten ordentlig.
7
Bland melis og sitronsaft eller vann til glasur. Ha glasuren i en sprøytepose og sprøyt en ring av glasur på hver cronut, slik at den dekker hullene med vaniljekrem. Pynt med strøssel og la glasuren stivne. Server ­cronutsene umiddelbart, og nyt!

TIPS:

1
Bruk gjerne en frityrkoker til friteringen, da den holder jevn temperatur. Friter bare 3-4 cronuts om gangen for å få dem jevnt gyllenbrune.

Kommentar

Bli den første til å kommentere