Den beste norske marengskaken

Denne kaken betyr fest! © Anna-Ma Olsson
Fest

Slik lager du kakebunnen:

Myk kakebunn, sprø marengstopp og fyldig romkrem. Er det rart denne kaken har holdt seg som en av Norges nasjonalkaker? Vi kan takke kaféeier Hulda Lindberg Ottestad fra Kvæfjord for at kaken kom til Norge. Hun skal ha kjøpt oppskriften for 200 kr fra Det kongelige danske hoff på 1930-tallet, skriver Hege Norman-Stormbringer i boken "Det norske kakebordet". Oppskriften er hentet fra boken.
1
Forvarm ovnen til 170 °C. Rør 150 gram smør og 150 gram sukker hvitt, og rør inn én og én eggeplomme. Tilsammen 5 eggeplommer. Ha i vekselsvis 4 ss melk og 150 gram mel blandet med 1 ts vaniljesukker og 1 ts bakepulver.

Slik lager du marengs:

Steketid 30 min.
1
Stivpisk de 5 eggehvitene, og tilsett 180 gram sukkeret litt etter litt til du har en fin, tykk masse.
2
Legg bakepapir i en langpanne, og smør kakedeigen utover i et tynt lag. Bre marengsen over, og strø over grovhakkede mandler. Stek kaken på nederste rille i ca. 30 minutter. Marengsen skal ha fått en fin, gammelrosa farge med litt brunt på når den er ferdig.

Slik lager du romkrem:

Lag kremen mens kaken avkjøles.
1
Bland 3 dl melk, 4 eggeplommer, 1 dl sukker og 2-3 ts maisenna i en kjele, og kok opp på middels varme mens du rører godt. Trekk kjelen av platen og avkjøl. Tilsett noen dråper romessens. Du kan også bruke en pakke ferdig romkrem. Pisk 2 dl fløte til krem, og bland den med romkremen.
2
Når kakebunnen er blitt kald, deler du den i to halvdeler. Fordel kremblandingen over den ene delen, og legg den andre oppå, med marengsen opp.

Kommentar

Bli den første til å kommentere