Ekte surkål

Fermentert kål i flere varianter © Trude Westby
Sunt

Slik gjør du det:

.
1
Vask kålen godt, fjern de ytterste bladene og stilken. Rasp kålen grovt eller kutt den fint med en skarp kniv.
2
Ha kål, salt og karve over i en stor bolle og kna til kålen slipper væsken. Her spiller også saltet en sentral rolle, og hjelper grønnsakene til å gi slipp på væsken. Du kan alternativt ha salt over kålen og la det stå en times tid, så vil det være lettere å kna ut væsken.
3
Ha kålblandingen over i en fermenteringskrukke eller et glass med vid åpning, sammen med den overflødige væsken. Bruk knyttneven til å stampe kålen ned i glasset, for å frigjøre enda mer saft.
4
Til slutt vil væsken stige over selve kålen. Væsken skal dekke kålen – og om ikke dette skjer, må du etterfylle med ekstra saltlake, slik at den er dekket under gjæringsprosessen. Du kan bruke en stein eller et glass som går ned i fermenteringsbeholderen for å legge press på, slik at kålen holder seg under væsken hele tiden. Da må du tette godt rundt med et klede, for å forhindre at fluer og andre insekter kommer til.
5
La blandingen melkesyregjære i romtemperatur i alt fra 7–30 dager, etter hvor syrlig du ønsker surkålen. Når dine smaksløker bestemmer at du skal stoppe gjæringen, har du surkålen over i et glass med tett lokk – for oppbevaring i kjøleskap eller en kjølig bod.

Kommentar

Bli den første til å kommentere