Eltefritt brød

Eltefritt brød med kun 3 ingredienser © Fru Timian

Slik gjør du det:

1
Rør sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bolle.
2
Du kan bruke 10 g fersk gjær istedenfor tørrgjær. Da må du røre den ut i vannet før du heller det over det tørre og rører det hele sammen. Rør til alt melet er absorbert inn i væsken.
3
Skrap ned deig fra kantene av bollen før du dekker den til med plastfolie eller legger på lokk.
4
La deigen stå på kjøkkenbenken i 12-18 timer.
5
Dryss et forholdsvis tykt lag med hvetemel på kjøkkenbenken og hvelv deigen over på melet.
6
Det er lurt å bruke en deigskrape for å håndtere deigen best mulig. Dra i et hjørne av deigen og plasser hjørnet midt i oppå deigen slik at du nærmest bretter inn deigen. Gjenta med alle hjørnene.
7
Del deigen i to og brett hver av delene igjen på akkurat samme måte som i punktet over.
8
Har du heveformer, sprøyter du dem først med litt vann før du drysser på et godt lag med hvetemel og legger brødene i hver sin form.
9
Du kan også legge et rent kjøkkenhåndkle i hver sin runde bolle, sprøyte dem med vann og drysse dem med hvetemel etterpå.
10
La brødene etterheve i 1–2 timer. Tiden varierer litt ut fra hvor mye fres det er i deigen din og hvor varmt det er der deigen står. Men den skal bli ca. dobbelt så stor som den var.
11
Mens brødene etterheves, setter du stekeovnen på 250 °C og setter inn to jerngryter, ev. leirgryter eller lignende.
12
Når deigen er hevet ferdig, tar du grytene ut av stekeovnen og tar av lokkene. Vær forsiktig for dette er veldig varmt!
13
Hvelv brødene oppi hver sin gryte og sett på lokket igjen.
14
Sett grytene tilbake i stekeovnen og skru ned varmen til 230 °C. Stek brødene i 30 min.
15
Ta så av lokkene og stek videre i 15 min. Da skal brødene være gjennomstekte. Stikk gjerne et steketermometer inn i midten av det ene brødet for å sjekke om det er gjennomstekt. Når kjernetemperaturen ligger på 98 °C, er brødene ferdige.
16
La brødene avkjøles på en bakerist.

Kommentar

Bli den første til å kommentere