Eltefritt grytebrød

Har du ikke bakt eltefritt brød før, er dette en fin oppskrift å starte med. © tara.no
Helg

Eltefritt grytebrød:

Dette brødet er enkelt å lage – og du kommer garantert til å få et deilig resultat.
1
Rør fersk gjær godt ut i vannet (tørrgjær blandes i melet) i en blandebolle, og tilsett salt og sukker.
2
Tilsett mel og rør deigen sammen. Vurder hvor mye mel du skal ha i. Deigen skal være bløt, men ikke flytende. Når du har bakt ditt første brød, så vil du vite hvordan konsistensen skal være.
3
Dekk blandebollen med plastfilm eller et rent kjøkkenklede, og la deigen hvile i minst 12 timer – gjerne mer. La deigen stå i romtemperatur. Det er viktig å ikke sette den i kjøleskapet.
4
Hell deigen ut på et godt meldrysset bakebord og fold den over fire–fem ganger fra hver side. Bruk gjerne en deigskrape. Deigen blir mer flytende under hevingen, og hvis den blir for tynn, kan du tilsette litt mer hvetemel.
5
Smør blandebollen med olje og legg i deigen. Bruk gjerne olivenolje.
6
Dekk bollen med kjøkkenklede og la deigen heve i omtrent 2 timer, gjerne lenger.
7
Sett den gryten eller formen du skal bruke – samt tilhørende lokk – i ovnen og still den på 250 °C. Når temperaturen er nådd, lar du formen stå i ovnen i noen minutter til, så du er helt sikker på at både ovn, form og lokk er gjennomvarm.
8
Ta formen ut av ovnen og dryss litt mel i bunnen. Hell deigen over i formen, legg lokket på og sett den tilbake i ovnen igjen så snart som mulig. Hvis du baker i en form uten lokk, så legg aluminiums- folie over formen og bind rundt en hyssing som tåler høy temperatur.
9
Stek brødet i 30 minutter. Skru ned til 225 °C og fjern lokket eller aluminiumsfolien over gryten eller formen. I bokens oppskrifter er de oppsatte steketidene tilpasset porsjonenes størrelse.
10
Stek brødet ferdig, det vil ta omtrent 15–20 minutter til, eller til overflaten er gyllen og delikat.
11
Vipp brødet ut av formen og la det avkjøle på en rist. Skjær ikke i brødet før det er helt avkjølt.

Kommentar

Del dine tips, forbedringer eller erfaringer med andre

Tonje
Rapportere

Hvor lenge kan deigen stå til 2.gangs heving? Tenkte å sette deigen om morgenen, "slå den om" på kvelden og steke neste morgen. Går det bra?

Tara Måltid
Rapportere

Hei Tonje! Takk for spørsmålet. Det er mulig brødet vil kollapse hvis det hever såpass lenge på andregangsheving. Men det kommer an på temperatur i rommet, mengde gjær osv. Det beste er nok å prøve seg frem!

Sissel
Rapportere

Hvor stor form/gryte passer denne oppskriften til?