Eltefritt rugbrød

Hjemmebakt brød gir en fantastisk start på dagen. © Opplysningskontoret for Brød og korn

Eltefritt rugbrød

1
Bland sammen mel, salt og gjær i en stor bakebolle.
2
Tilsett vann og øvrige ingredienser, og rør til du har fått en svært løs og klissete deig.
3
Dekk til bollen og sett til heving i 15-25 timer.
4
Hell deigen ut på et godt melet, bredt bakepapir.
5
Bruk en slikkepott dyppet i matolje, og brett over den ene kanten av deigen slik at den rekker omtrent midtveis over. Brett så på samme måte fra kortenden, deretter fra den andre langsiden, og så fra den siste enden. Brett gjerne et par ganger til hvis mulig.
6
Snu deigen opp ned sånn at brettesømmen vender ned mot bakepapiret. Velv bakebollen over deigen og etterhev et par timer.
7
Når det er igjen rundt en halvtime av hevetiden setter du gryten eller karet du skal bruke inn i stekeovnen. Still ovnen på 250°C.
8
Ta så gryten ut av ovnen, løft opp bakepapiret, og velv deigen ned i gryten sånn at sømmene vender opp.
9
Snitt deigen med en skarp kniv om ønskelig. Rist litt på den dersom deigen ikke flyter helt ut i kanten.
10
Ha på lokk og sett gryten tilbake i ovnen. Stek i en halvtimes tid.
11
Ta av lokket, senk temperaturen til 220°C, og stek i et kvarters tid.
12
Avkjøl først i form, deretter på rist.

Kommentar

Bli den første til å kommentere