Focaccia

Etter omtrent 35 minutter steketid er focacciaen klar. © Sigurd Fandango

Slik gjør du:

1
Vi begynner med å lage en italiensk variant av forhev, nemlig biga. Biga er som regel nokså stiv og lages av hvetemel, 50 prosent vann og 1 prosent gjær. Den fermenterer langsomt, og egner seg derfor godt til å stå over natten i romtemperatur.
2
Bland sammen med en liten sleiv, og dekk bollen med plastfilm. For å lage en skikkelig bra focaccia, bør du nå følge oss på en liten tur. Du kan ta snarveien og hoppe rett til neste avsnitt, men da bør du også benytte 1 desiliter mindre vann! En deig med så mye vann krever at du lager en kort autolyse. Det betyr at du blander 7 desiliter av vannet med resten av melet. Resten av vannet skal vi spe inn i deigen senere. Etter 20 minutter er autolysen ferdig, og du kan observere hvordan deigen allerede har forandret konsistens.
3
Nå starter vi eltemaskinen og blander inn biga, gjær og salt. Elt blandingen på lav hastighet. Når deigen slipper eltebollen, sper vi sakte med resten av vannet. Vær like forsiktig som om du skulle lage majones. Ikke få panikk selv om deigen virker altfor flytende. Det er bare eltetid det står på. Når alt vannet er blandet inn, gjør vi det samme med olivenoljen, som blandes inn sakte mens eltemaskinen kjøres på lav hastighet. Etter at oljen er blandet inn, legges deigen i en vid bakebolle, presses varsomt ned, strekkes og foldes dobbelt. Legg over plastfilm og la emnet ligge i ro i 15-20 minutter.
4
Gjenta denne prosessen to ganger til med samme tidsintervall. Etter modningen deles deigen i to emner. Legg emnene til hvile under bakeklede i 15 minutter. Denne hvilen er veldig viktig, fordi du trenger at emnene får tilbake elastisiteten før de skal strekkes ut i langpannen.
5
Press emnene forsiktig ut til omtrent 2-3 centimeter tykkelse i hver sin langpanne med bakepapir. Trykk groper i deigen med fingrene, og pensle med olivenolje så raust du ønsker. Strø med flaksalt og rosmarin, og sett pannen i ovnen.
6
Etter omtrent 35 minutter steketid er focacciaen klar. Avkjøles på rist.

Kommentar

Bli den første til å kommentere