Fullkornsburger med ovnsbakte grønnsaker

Luksusburger med ovnsbakte grønnsaker © Tia Borgsmidt
Sunt

Hjemmelaget hamburgerbrød av fullkorn

1
Rør gjæren ut i lunken melk, og tilsett olje, salt, honning og to typer mel – hold litt av hvetemelet tilbake.
2
Elt deigen grundig, og la den heve tildekket et lunt sted, ca. 1 time.
3
Legg deigen på et meldrysset bord, og elt den. Tilsett evt. litt mer mel.
4
Trill den hevede deigen til en pølse, del den i 12 biter, og form til hamburgerbrød.
5
Legg dem på to stekeplater med bakepapir på og med god plass mellom.
6
Trykk dem lett flate med våte fingre, og la dem etterheve tildekket, 20-30 min.
7
Sett ovnen på 200° varmluft.
8
Pensle brødene med vann, og dryss over sesamfrø eller flak. Stek brødene, 15-18 min., og avkjøl på en rist.
9
Hold dem evt. lune under et kjøkkenhåndkle.
10
Hamburgerbrødene egner seg fint til å bli frosset ned.

Burger

1
Bland kjøttet sammen med de øvrige ingrediensene, og form det til 4 flate burgere. Sett dem i kjøleskapet.
2
Hakk rødløken fint. Fjern frø fra chilien, og hakk den fint.
3
Fjern stein og skall fra avokadoen, og skjær i små terninger.
4
Bland avokadoen sammen med løk, chili, limesaft, olivenolje og finhakkede krydderurter.
5
Smak til med salt og pepper og evt. litt presset hvitløk.
6
Sett ovnen på 220°.
7
Rens poteter og rotfrukter, og skjær dem i staver eller båter.
8
Legg dem sammen med olje, salt og pepper på en stekeplate med bakepapir. Dekk løst med aluminiumsfolie, og sett stekeplaten i ovnen, 15-20 min.
9
Ta av aluminiumsfolien, og stek grønnsakene møre og sprø, ca. 25 min. Rør rundt et par ganger underveis.
10
Brun burgerne på en varm grillpanne, 1-2 min., på hver side. Skru varmen litt ned, og stek dem ferdige, 1-2 min., på hver side.
11
Anrett burgerne i lune burgerbrød med salat og salsa, og servér med ovnsbakte grønnsaker og evt. resterende salsa ved siden av.
12
Sett frem ketchup.

Oppskrifter på burger