Grytebrød fra Berit Nordstrand

Saftig brød du lager på 1-2-3! © Berit Nordstrand

Slik gjør du:

1
Bland sammen alt det tørre. Du kan bruke havregryn eller en blanding av diverse frø (sesamfrø, solsikkefrø, gresskarkjerner og malte linfrø).
2
Løs opp honningen i 1 dl lunkent vann, og bland det deretter sammen med 4,5 dl kaldt vann.
3
Bland væsken sammen med de tørre ingrediensene. Elt deigen i 2-3 minutter, gjerne for hånd.
4
Dekk til deigen med plast, og la den heve i cirka 8 timer (natten over, eller mens du er på jobb)
5
Dryss litt mel på bakebordet og brett deigen cirka 10 ganger inn mot midten. Formes til et rundt brød.
6
La brødet etterheve i 1,5 time på et godt melet bakeunderlag. Strø gjerne mel på et bakepapir og hev deigen på dette, som du senere bare kan løfte forsiktig over i gryta. Hvelv bakebollen over mens brødet hever, for å beskytte mot trekk og uttørking.
7
Sett den tomme gryta (4 liters gryte) inn i ovnen på 250 grader en halvtime før brødet skal stekes. (Dette er for å hindre at deigen setter seg fast i gryta.) Ta deretter ut gryta.
8
Løft bakepapiret forsiktig opp, og flytt brødet over i den varme gryta ved å senke bakepapiret ned i gryta så papiret kler bunnen av gryta. NB! Husk at gryta er glovarm! Dryss gjerne litt mel over brødet til pynt.
9
Stek brødet med lokk i 35 minutter på 250 grader.
10
Ta deretter av lokket og sett ned temperaturen til 200 grader, og stek i ytterligere 15 minutter.Hvelv brødet ut av gryta og avkjøl på en rist.

Kommentar

Bli den første til å kommentere