Havrebrød

Deilig oppskrift på 3 frokostbrød. © Sigurd Fandango

Slik gjør du:

1
Start med å blande hvete og rug med 8 desiliter av vannet, samt salt, gjær og maltekstrakt. Kjør til deigen slipper bollen, og spe med resten av vannet.
2
Kjør deigen videre til den slipper bollen igjen. Total eltetid før du blander inn havre kan godt være rundt 10 minutter, og ikke bli engstelig om deigen virker litt løs. Bland deretter inn havregrynene, og kjør eltemaskinen til havren er jevnt fordelt.
3
Ta deigen over på bakebenken, og gi den en omgang med strekking og folding. Legg den tilbake til eltebollen og sett den til modning i 60 minutter med plastfilm over.
4
Strø mel på bakebenken, og legg over den modnede deigen. Del den i tre, og slå opp og rundvirk tre brødemner. La dem hvile under bakeklede i 20 minutter.
5
Form brødene som batard: Fold det rundvirkede emnet over ⅓ fra deg og lim skjøten. Deretter gjør du samme manøver mot deg, og fold deretter ½ emnet mot deg en gang til. Denne formingen gjør brødet avlangt, og du kan nå fukte emnet godt med vann og drysse rikelig med havre over.
6
Legg emnene i smurte brødformer. La dem heve til nær dobbel størrelse, og stek brødene på nederste rille i 35-40 minutter. Avkjøles på rist.

TIPS:

1
Ikke bløtlegg eller ha havre i skålding. Vannet starter enzymprosessene som bryter ned glutenet, og deigen mister «hold». Tilsett heller tørre havregryn når du blander deigen før elting.

Kommentar

Bli den første til å kommentere