Hverdags surdeigsbrød

Noe av det morsomste med surdeigskulturer er at de kan bli opptil flere hundre år gamle! © Trude Westby

Slik gjør du:

1
Rør ut 2–4 ss surdeigsstarter i vannet og tilsett salt og mel. Husk å ta vare på en del av surdeigsstarteren som du mater og holder ved like til neste gang du skal bake.
2
Kna deigen godt sammen, du bruker maks 2 minutter på denne jobben.
3
La deigen stå på kjøkkenbenken under lokk/plastpose/tett klede i 8–12 timer.
4
Hell deigen over i 3 smurte former.
5
Etterhev i alt fra 1–3 timer. Se på deigen og følg med om den hever raskt eller er litt tregere i avtrekkeren. Dette kan variere stort, alt etter temperatur, årstid, månefase og ikke minst hvor potent surdeigsstarteren din er. Jeg tror at til og med humøret til den som baker, spiller inn på resultatet. Dette er levende organismer som lar seg påvirke av omgivelsene. Hvem gjør ikke det?
6
Sett ovnen på fullt og sett brødene raskt inn i den glovarme ovnen.
7
Etter et par minutter på høyest mulig temperatur, senkes varmen til 160 grader og steker videre i 1,5 time.
8
La brødene hvile i formene på benken i et par minutter, før du hvelver dem ut og avkjøler på rist. Pakk dem godt inn i et klede av bomull eller lin, og la brødene bli helt nedkjølte før du begynner å skjære i dem. Surdeigsbrød oppfører seg mer som en kake enn som et nystekt brød fra butikken, men venter du til brødene får satt seg ordentlig, er det lett å skjære de tynneste skiver som egner seg perfekt som niste.

Kommentar

Bli den første til å kommentere