Kalkun med stekte poteter, sherrysaus og rødkål

Kalkun med stuffing, rødkål, poteter og sherrysaus © Pia Enghild
Jul

Stuffing

1
Skrell løken, skjær kjernehuset ut av eplet og skrell jordskokkene.
2
Ha løk, eple, jordskokker, valnøttkjerner og urter i en foodprocessor, og kjør maskinen ved høyeste hastighet, ca. 1 min.
3
Tilsett kalkunkjøttdeig, brød, egg, sennep, salt og pepper, og kjør maskinen i ytterligere 15 sekund.

Kalkun

1
Sett ovnen på 150°.
2
Fjern fjærrester fra fuglen, og rens, skyll og tørk kalkunen.
3
Gni fuglen med salt og pepper, og fyll den med stuffing. Sy kalkunen sammen med ufarget bomullstråd, og bind evt. vinger og lår inntil kroppen.
4
Legg den fylte kalkunen i stekeposen, og lukk den. Stek kalkunen nederst i ovnen, 2½ - 3 timer. Ta kalkunen ut, og trekk forsiktig stekeposen av.
5
Skru ovnen opp til 200°, så den er klar til kalkunens siste 10 min. før servering - se lenger ned i oppskriften.

Sherrysaus

1
Hell sjyen fra kalkunen over i en gryte, ca. 6-8 dl. Tilsett fløte og sherry, og kok opp.
2
Ta gryten av varmen, og rør i sausejevner. Sausen skal ha konsistens som en tynn yoghurt.
3
Justér fargen med litt kulør, og smak sausen til med salt og pepper.

Stekte poteter og marinert rødkål

1
La smøret bli gyllent i en stekepanne, og stek de kokte potetene, ca 10. min. Reduser balsamicoeddiken i en gryte til det er ca 1 dl igjen, og smak til med sukker og salt.
2
Snitt rødkålen halvfint, og skjær aprikosene i små terninger. Bland rødkål og aprikoser i den varme marinaden, og smak til.
3
Sett imens kalkunen tilbake i ovnen, ca. 10 min. – eller til skinnet er fint og gyllent.
4
Ta stuffingen ut med en skje, og skjær kalkunen i passende stykker. Bland den varme stuffingen med fersk timian, estragon, oregano og purre.
5
Varm opp sherrysausen, og montér den med kalde smørterninger.
6
Servér kalkunen med stuffing, marinert rødkål, fyldig sherrysaus og de små, stekte potetene til.

Kommentar

Bli den første til å kommentere