Lussekatter

Lussekatter med rosiner © Ulrika Pousette

Slik lager du lussekatter

Deigen er nok til 18 lussekatter, ett stekebrett.
1
Smelt smøret, og la det avkjøles. Støt safrantrådene sammen med 2 sukkerbiter i en morter.
2
Bland safransukker og melk og smuldre i gjæren. Rør til gjæren er oppløst.
3
Tilsett kesam, sukker, salt og smør.
4
Bland inn 6 dl hvetemel, spar resten til ut­bakingen.
5
Jobb deigen sammen til den er smidig, for hånd eller i en kjøkkenmaskin.
6
La deigen heve tildekket i ca. 30 min.
7
Ha deigen over på en melet arbeidsflate. Del den først i to, deretter hver del i ni deler.
8
Rull ut hver bit til pølser og form til lussekatter.
9
Legg dem over på et stekebrett dekket med bakepapir. Pynt med rosiner.
10
Sikt hvetemel over lussekattene, og dekk til brettet med plastfolie. Sett kjølig, enten i kjøleskapet eller et annet sted hvor temperaturen er 6–8° C. La lussekattene heve i 10–12 timer.
11
Sett stekeovnen på 250 °C.
12
Ta plastfolien av stekebrettet. La bollene etterheve i 30 min.
13
Pisk sammen egget, og pensle lussekattene.
14
Stek dem midt i ovnen i ca. 8 min. til de er gjennomstekte. Avkjøl på rist tildekket.