Moussaka

Retten heter faktisk moussakás på gresk, ikke moussaka, som den etter hvert er blitt kjent som i utlandet. © Cappelen Damm

Moussaka:

Dette må være turistenes greske nasjonalrett, og det med god grunn. Den smaker vidunderlig når den er laget ordentlig.
1
Skyll og tørk auberginene, og skjær dem i ca. 1 cm tykke skiver. Dryss på rikelig med salt, og la dem stå i et dørslag i ca. 2 timer. Skyll dem godt, press ut vannet og tørk dem. Stek dem brune på begge sider i varm olje. La dem renne av, og sett til side.
2
Varm litt olje i en stekepanne, og stek løk og hvitløk til det er blankt. Tilsett karbonadedeigen, og brun den under omrøring i ca. 10 min. Tilsett tomatene, rør inn fruktose og smak til med salt og pepper.
3
La retten småkoke uten lokk til all væske er kokt inn. Avkjøl, og rør inn lettpiskede egge­hviter og persille.
4
Legg halvparten av aubergineskivene i bunnen på en ildfast form, ca. 30x35 cm. Dryss på 2 skjeer revet parmesan, og hell over halvparten av kjøttsausen. Dryss halvparten av den revne gratineringsosten over og 2 skjeer revet parmesan.
5
Dekk med resten av aubergineskivene, resten av kjøttsausen og resten av osten og skjeer med revet parmesan på toppen.
6
Forvarm ovnen til 200 °C.
7
Visp sammen melk og maisenna til sausen. Kok opp under omrøring, og la sausen småkoke i et par min. Rør inn smør og eggeplommer, og smak til med salt og ­pepper.
8
Hell sausen over moussakaen, og stek den midt i ovnen i ca. 45 min. til den er boblende varm og gyllen på toppen.
9
La retten hvile i ca. 15 min. før servering. Gresk salat smaker godt til.

TIPS:

1
Bruk gjerne like deler auberginer og squash. Du kan godt forberede moussakaen i god tid før du skal servere den, og fryse den ned før du har på sausen. Dekk til formen tett med aluminiumsfolie, og frys den ned. Når moussakaen skal stekes, tines den først

Kommentar

Del dine tips, forbedringer eller erfaringer med andre

Liliannne Laug
Rapportere

Oppskriften ser kjempefin ut :) - Gleder meg til Moussaka imorgen :) - Skal Squash'en ha samme behandling med salt og vannutpressing som Aubergine'n ??? Mvh Lilianne

Tara Måltid
Rapportere

Hei Lilianne! Du trenger ikke behandle squashen på samme måte :) Lykke til med moussakaen!