Ribbe med sprø svor-garanti

Svineribbe med surkål, rødkål, medisterkaker og -pølser er tradisjon for mange på julaften. © Hanne Stensvold/ Sentralen
Jul

Slik gjør du:

1
2–3 dager før: Sørg for at svoren er rutet. Om det ikke er gjort i butikken, gjør du det enkelt med en tapetkniv. Skjær ruter i spekket, gjerne parallelt med bena under, slik at den blir lettere å skive ved servering. Skjær ned i spekket, men ikke helt ned til kjøttet.
2
Gni ribben godt inn med salt og pepper og legg med svoren ned i en langpanne. Dekk godt med plast og la stå i kjøleskapet i 2–3 dager.

Juleaften:

1
Sett ovnen på 230 °C. Legg ribben med svoren opp i langpannen og legg en tallerken opp ned eller en sølvpapirball under ribben. Svoren skal være litt høyere på midten slik at fettet renner av.
2
Hell vann i formen og dekk formen med aluminiumsfolie. Pass på at det er helt tett. Stek midt i ovnen i 1 time.
3
Senk temperaturen til 200 °C, fjern folien og la ribben steke videre midt i ovnen i 1 ½ time. Svoren skal bli sprø av seg selv, men du kan sette ribben øverst i ovnen og skru på grillelementet de siste 3–5 min. om du ikke har oppnådd ønsket resultat. Steketiden for tynnribbe er den samme uansett størrelse.
4
Løft ribben ut av formen og la den hvile i 20 min. før den skjæres opp. Ikke dekk den til med folie eller lignende, for da blir svoren slapp. Kok ut langpannen slik at du får ribbefett til sausen.