Steg for steg: Kalkun

Er du ikke vant med å skjære opp kalkun, er det bedre å gjøre det på kjøkkenet og legge kjøttet pent opp på et oppvarmet serveringsfat. © Per Ranung/ Allt om Mat

Slik gjør du:

1
Begynn i god tid, gjerne noen dager før, slik at du er sikker på at den er opptint.
2
Gjør tilbehøret ferdig i god tid.
3
La kalkunen ta den tiden den trenger i ovnen.
4
Øs den ofte med fond eller sjy.
5
Kalkunen må få hvile etter at den er tatt ut av ovnen. Da har du anledning til å tilberede annet i stekeovnen.
6
Kok gjerne fonden i forveien og bruk den til å øse med og å lage sausen.

Slik skjærer du opp kalkunen:

1
Er du ikke vant med å skjære opp kalkun, er det bedre å gjøre det på kjøkkenet og legge kjøttet pent opp på et oppvarmet serveringsfat. Kalkunen må hvile i minst 30 min. før den skjæres opp. Delvis blir den saftigere da, delvis er den ikke like varm å håndtere.
2
En lang, skarp kniv er det beste redskapet, og bruk gjerne en stor transjeringsfjel som samler opp kjøttsaften. Den kan du helle i sausen.

Transjering:

1
Begynn med å skjære løs beina på begge sider inne ved lårbensleddene. Del så begge beina i to deler, en lårdel og en med selve beinet.
2
Løsne og skjær ut lårbenet. Skjær lårkjøttet i mindre biter. Var nøye med å skjære på tvers av muskelretningen, da kjennes kjøttet mindre seigt. Legg beindelene hele på fatet.
3
Skjær brystfiletene fra undersiden og skrått opp mot kroppen. Forsett med å skjære løs brystkjøttet fra oversiden. Skjær deretter brystfiletene i pene skiver.
4
Løsne vingene helt inntil kroppen, og del dem deretter ved leddene.

Kommentar

Bli den første til å kommentere