Syrnede grønnsaker

Fermenterte grønnsaker: Fermentert mat inneholder en rekke gunstige bakerier for tarmen. © Ulrika Pousette
Sunt

Slik fermenterer du grønnsaker:

1
Skjær alle grønnsakene i passe store biter og legg over i en bolle.
2
Strø over salt og bland alt godt. La det stå og trekke i ca. 2 timer.
3
Ha i sennepsfrøene og bland godt igjen.
4
Ha blandingen over i et stort glass med lokk og press grønnsakene sammen slik at de ligger tett. La det være 2 cm med luft øverst i glasset.
5
Sett på lokket og sett glasset på et brett. Oppbevar mørkt i romtemperatur, gjerne i et kjølig spiskammer eller i kjelleren.
6
Åpne glasset en gang om dagen og sjekk gjæringsprosessen.
7
Etter 1–2 dager begynner det å boble i glasset. Når det ikke lenger presses ut luft når du åpner lokket, har gjæringsprosessen roet seg og du behøver ikke åpne glasset lenger.
8
Fyll på med saltvann (1 ss salt/1 liter vann) hvis væskenivået synker.
9
Tips! Ingenting må stikke opp over salt laken, da kan du risikere at grønnsakene begynner å mugne på toppen.

Kommentar

Del dine tips, forbedringer eller erfaringer med andre

Norbert Hovet
Rapportere

Spennende

Karin Bækkedal
Rapportere

Jeg lurer på hvilke type gjær som oppstår? Jeg tåler ikke bakegjær som ikke er bakt, og jeg tåler ikke øllgjær og heller ikke viner med gjærrester i. Så jeg er usikker på om jeg tør prøve dette.