Tradisjonell fiskesuppe med jolekling

Tradisjonell julemat du enkelt lager selv. © Esten Borgos

Fiskesuppe:

1
Smelt smøret, skjær lauken i fine, små bitar og fres den blank i smøret. Ha kveitemjøl og rør godt. Spe med fiskekraft til suppa er passa tykk. Lat dette trekke litt.
2
Ha i mjølk, fløyte og rjome, smak til med salt og pepper. Press ei halv sitron og ha saften i. Syra bryter mot det feite, og gjør suppa frisk og smakfull.
3
Ha oppi finhakka grønnsaker, og til slutt fine små fiskestykker.

Jolekling etter gamle Ingebjørg Træe

Tradisjonsrik lefse fra Telemark.
1
Kok opp melk, vann og smør og bland i det tørre.
2
Elt deigen fin og glatt. Del i 30–35 emner.
3
Kjevle og stek på steketakke, legg i ”lån” ­(stabel).
4
Bløt lefsene, en om gangen, ved hjelp av vann på en sprøyeflakse. Smør godt med smør og sukker og brett i fin konvolutt. Klingen skal alltid ha 4 lag.

Kommentar

Bli den første til å kommentere