Rett fra gata!

Kokk Lise Finckenhagen har hatt noen av sine beste matopplevelser på gata - i Bangkok, London og Singapore.

I sin nye bok «Lises gatekjøkken» har hun samlet det beste hun vet av gatemat fra hele verden.

<description>
Lise henter inspirasjon fra hele verden

– Jeg elsker å reise og jeg elsker god mat. Jeg har opplevd å komme over utrolig mye god mat på de mest bortgjemte steder. I foodtrucks og matmarkeder er det smaken som er i fokus, ikke nødvendigvis presentasjonen, forteller hun.

Det beste gatemat-minnet

Lise Finckenhagens absolutt beste gatemat-minne var på et matmarked i London der hun fikk servert en fantastisk god Biff rendang. Hun fantaserer fortsatt om smaken, og har prøvd å kopiere den mange ganger.

– Det var et helt perfekt måltid på en dag med litt kjipt engelsk vær, forteller hun.

(Oppskriften finner du i boken!)

<description>
Lises bok

Mer enn bare pølse i brød

For gatemat kan være så mye mer enn pølse i brød, kebab og hamburger med pommes frites som vi nordmenn er blitt vant med.

– Spesielt Bangkok i Thailand er kjent for sine matmarkeder, forteller hun.

– Det sies at 40 prosent av befolkningen i Bangkok spiser all maten sin på gata, sier Lise Finckenhagen.

Men også Vietnam, Singapore og Mexico er land Finckenhagen trekker frem som gode reisemål for gatematentusiaster.

«Street food» – eller gatemat – er utvilsomt verdens største kulinariske trend akkurat nå. Unge kokker som ikke har råd til å åpne egen restaurant, kjøper seg i stedet en «foodtruck».

– Selv berømte kjøkkensjefer trekker nå på gata i byer over hele verden. Og Michelin-guiden ga nylig en stjerne til et gatekjøkken i Singapore!

– Det begynner å komme til Norge også, selv om vi henger litt etter. I tiden fremover tror jeg vi kommer til å se mer bruk av lokale råvarer og foodtrucks som dyrker lokal egenart, sier gatematentusiasten.

Smaken foran alt!

Det som kjennetegner god gatemat, mener Lise Finckenhagen først og fremst er at det er smaken som er det viktigste.

– Det skal være et lite måltid som er enkelt å spise mens du står eller går, og det skal være ferske råvarer.

– Det er ikke sånn at all mat du får kjøpt på gata er god mat. Også jeg ser litt an både menneskene, stedet og maten før jeg bestemmer meg for å spise der. Jeg kjøper ikke østers på gata i Bangkok, for eksempel. Men mye annet er helt trygt å spise, såfremt det er ferske råvarer og det for eksempel blir woket. Jeg ville vært mer skeptisk til store buffeer på hotellrestauranter, der gårsdagens varmrett fort blir til pytt i panne dagen etter, sier hun.

I tillegg til at det er god mat, liker Lise Finckenhagen gatematen fordi den byr på en utrolig avslappet matopplevelse. Du trenger ikke å pynte deg, du kommer som du er og spiser et godt måltid når du selv ønsker det.

Foodtruck i hovedstaden

– Jeg blir bare så glad hver gang jeg oppdager en ny foodtruck i Oslo. Spesielt hvis de er 50- eller 60-tallsinspirert. Da er jeg solgt, sier hun.

Men gatemat er langt fra noe nytt fenomen. Gatematen har en lang og fargerik historie.

I uminnelige tider har folk stilt seg i kø for å nyte et smakfullt, mettende, enkelt og rimelig måltid. Fra antikkens Hellas til Pompeii, fra Kairo til London, fra Kina til Mexico. For ikke å glemme våre egne pølsekiosker.

Tradisjonelt har gatemat vært et tilbud for de nedre samfunnsklasser, noen hadde heller ikke råd til kjøkken hjemme. Nå dukker det stadig opp nye foodtrucks både her og der, men naturligvis ikke overalt i Norge.

– Flere og flere spesialiserte matvarebutikker har et imponerende utvalg av krydder, grønnsaker, urter og sauser som du muligens aldri har hørt om før, tipser kokken.

Lise Finckenhagen håper den nye boken hennes kan inspirere leserne til å prøve eksotiske smaker – selv om de ikke bor i Oslo sentrum.