© Matprat

Våre beste lammeretter

Smaken av norsk natur: Endelig er det sesong for norsk lam! Uten tvil en førsteklasses råvare!

At norsk lam er i verdensklasse er kanskje ikke så rart når de får boltre seg fritt hele sommeren? Nå som høsten står ugjenkallelig for døren, ønsker vi den gjerne velkommen med et knippe velsmakende lammeretter.

Så ta deg tid til å samle familie og venner rundt bordet, tenne stearinlysene og nyte fellesskapet med nydelig mat. Vi kan friste med alt fra kjøttboller, gresk pita til den klassiske fårikålen.

Fårikal - vi hyller nasjonalretten!

Hvert år, den siste torsdagen i september feirer vi Fårikalens dag og matglade fra hele Norge samles rundt grytene. Denne klassikeren er det mange som gleder seg til, og kanskje mest til dagen derpå, det er nemlig da fårikålen smaker aller best!

Lang tilberedningstid vil gi mørt og velsmakende kjøtt. Som en tommelfingerregel kan man si at stykningsdeler fra forpart er best egnet til retter som skal koke lenge.

Har du behov for mat som har kortere tilbedredningstid bør du velge filet, koteletter eller stykningsdeler fra låret som mørbrad, flatbiff eller stek.

Slik bener du ut et lammelår

Før i tiden var det vanligere at familier kjøpte hele lam og stykket opp selv. Nå kjøper de fleste ferdig oppstykket lam, men hvis du vil prøve å bene ut lammelår kan du sjekke ut vår lille guide:

<description>
Steg 1
Skjær bort alt overflødig fett og løse kjøttbilter. Legg deretter lammelåret med den tykkeste delen bort fra deg og den kjøttfulle delen ned. Bruk en skarp filetkniv, og skjær først langs benet på høyre side, helt til du kommer ned til leddet.

<description>
Steg 2
Skjær deretter langs benet på venstre side, og brett deretter bort kjøttet slik at det er mulig å komme til med spissen av kniven under benet. Hold deg hele tiden så nær benet som mulig. På denne måten skkjærer du først løs det tykkeste benet.

<description>
Steg 3
Snu låret, og bruk den samme teknikken på det nederste benet - bruk først kniven langs den ene siden, deretter den andre og tilslutt under benet for å skjære det helt løs.

<description>
Steg 4
Bruk spissen av kniven, og skjær forsiktig rundt leddet, løsne kjøttet mens du hele tiden skjærer det forsiktig løs.

<description>
Steg 5
Til slutt er hele benet skåret løs - spar det til senere til å lage suppe eller kraft til saus.

<description>
Steg 6
Det renskårede kjøttstykket er klart til bruk.

Hvordan lage god kraft av lam?

Hjemmelaget kraft er noe helt spesielt! Her får du smaker og fylde som du ikke finner andre steder. For å få til en god kraft bør du ha ben. Spar på bena dersom du foreksempel har benet ut et lammelår.

Ha bena i en stor kjele og dekk med vann. Kok opp og fjern skummet som danner seg. Tilsett grønnsaker og krydder og la det småkoke i 4-5 timer. Frys gjerne ned kraften.

<description>
Mye godt kan lages med god kraft!

Tips til steking av lam

Lammekjøtt er veldig godt og har en helt særegen smak. Et godt tips kan være å dele en appelsin i to og steke sammen med lammet. Det gir en fantastisk smak og harmonerer ypperlig med lammesmaken.

Hvitløk og rosmarin er klassikere som man nesten bare må ha med! Prøv å dele hele hvitløken i to og ha den med når du steker, for så å ha den opp i sausen noen minutter før siling og servering. Det smaker himmelsk!

Når du steker lam er det viktig å følge med på temperaturen slik at kjøttet ikke blir overstekt og tørt. Det er lurt å bruke et termometer, slik at du hele tiden kan ha kontroll på hvor varmt det er inne i steken!

<description>
Unngå tørr stek, bruk termometer!

Oppskrift på dette deilige ovnsstekte lammelåret med ramsløkspesto finner du her.